Seitsemän pitäjän matto

Tekijä(t):Eric O. W. Ehrström Ajankohta:1922 Tekniikka:Tuntematon Koko:702 x 555 cm (viisi palaa)

Koko lattian peittävä ryijymatto saatiin kansliahuoneeseen 16.11.1922 Kokemäen, Tyrvään, Huittisten, Harjavallan, Nakkilan ja Punkalaitumen naisilta. Suunnittelutyön oli tehnyt korvauksetta Eric O. W. Ehrström. Lahjakirjan mukaan ryijyn kutoi rouva Maria Hill Merikarvialla – seitsemännessä pitäjässä.

Keskellä olevaa ryijyosaa koristaa Ehrströmin yliopiston tunnukseksi suunnittelema siipisoihtuaihe, joka vuorottelee Turun kaupunginvaakunan monogrammin kanssa. Irrotettavan reunuksen muodostaa omintakeinen mutta Ehrströmille tyypillinen orgaaniseen maailmaan viittaava geometrinen koristeaihe.

Keskusaihetta ympäröi teksti: T.S.Y. 1922 RYIJYN LAHJOITTIVAT KOKEMÄEN, TYRVÄÄN, PUNKALAITUMEN, HUITTISTEN, HARJAVALLAN JA NAKKILAN NAISET JA ERIC O. W. EHRSTRÖM JOKA SEN SOMMITTELI

Eric ”Bucklan” O. W. Ehrström (1881–1934) opiskeli lyhyesti Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (1899) ja Akseli Gallen-Kallelan yksityisoppilaana Ruovedellä (1899–1900) perehtyen ennen muuta grafiikan tekoon ja suuntautuen pian taideteollisuuteen. Hän teki myöhemmin opintomatkoja Pariisiin ja Wieniin. Oman monipuolisen tuotantonsa ja taideteollisuusyrittäjänä toimimisensa ohella hän opetti Taideteollisuuskeskuskoulussa ja työskenteli Suomen Taideyhdistyksen konservaattorina. Hän oli arkkitehti Armas Lindgrenin pitkäaikainen yhteistyökumppani ja toimi tämän kanssa myös Turun Suomalaisen Yliopiston kaunistamiseksi perustetussa komiteassa. Hän suunnitteli yliopistolle siipisoihtutunnuksen ja lattiaryijyn lisäksi muun muassa lipun ja rehtorinviitan sekä valaistusesineitä kansliahuoneeseen.

Tutta Palin 2024

Hagelstam, Katja, Tuija Möttönen, Kati Kivimäki ja Anna-Lisa Amberg, toim. Eric O. W. Ehrström (1881–1934). Helsinki: Kustannus W. Hagelstam, 1998.

Hänninen, Helena, toim. Olli & Bucklan. Olga Gummerus-Ehrström ja Eric O. W. Ehrström. Serlachius-museoiden julkaisuja 57. Helsinki: Parvs, 2019.

Jäntere, Kaarlo. Turun yliopiston perustaminen. Helsinki: Oy. Suomen kirja, 1942.

Konsistorin kokouksen pöytäkirja, 22.11.1922.

Lahjakirja ”1922 Turun Suomalaiselle Yliopistolle”. Lahjakirjoja, testamentteja 1920–74 H–K, I Eb 19:2, Turun yliopiston arkisto.